Iedereen vindt iets van anderen en van zichzelf. Lief, stom, knap, vreemd, achterbaks, stoer, bijzonder, grappig, egocentrisch, liefdevol enzovoorts. Over deze mening of oordelen heb ik de laatste jaren een aantal dingen geleerd. Ik deel ze graag met je:

 

(Voor)oordelen kunnen veranderen.
Zo heb ik regelmatig mensen ontmoet waarbij ik in het begin dacht: ‘Dit is totaal niet mijn type. Ik mag hem/haar niet’. Ik heb echt een handjevol mooie mensen in mijn omgeving bij wie dat mijn eerste gedachte was en met wie ik nu toch echt heel fijn klik. Voor mij heeft dat er ook mee te maken dat in écht iedereen iets moois zit. Zodra je iemand zijn verhaal kent en het mooie stukje hebt gezien, verzachten je oordelen en je mening over die persoon.

 
Het is niet slecht dat ik oordeel.
Ik zou mijzelf natuurlijk op mijn kop kunnen geven dat ik altijd zoveel (voor)oordelen heb. Je begrijpt waarschijnlijk al dat dát dan weer niet zoveel nut heeft. Sterker nog: voor mij is het de makkelijkste manier om een keer iets niet goed te doen. Ik maak wel eens een ‘foute’ inschatting. Fouten maken moed. Daar mag ik eerlijk voor uit komen en misschien zelfs een beetje om lachen. Mijzelf ervoor veroordelen dat ik oordeel maakt mij alleen maar ongelukkig.

 

Bovendien: Oordelen is natuurlijk.
We hebben allemaal oordelen en meningen, dat gaat vanzelf. Dat maakt de wereld voor ons namelijk een stuk overzichtelijker. Je deelt dingen in hokjes in, zodat het makkelijker te begrijpen is hoe de wereld in elkaar zit. Dat het niet ‘de universele waarheid’ is, is voor jezelf een goede om te onthouden. Evolutionair gezien, bepaal je op deze manier wie er in jouw inner circle mag blijven, zodat je overlevingskans groter is. Een gezonde manier om met je oordelen om te gaan, is door
1) te weten dat je het oordeel hebt, zodat je ook kunt opmerken wat dat met je gedrag doet;
2) er open in te blijven staan, zodat je jouw mening kunt bijstellen als dat nodig is;
3) en begrijpen dat jouw oordeel niet universeel en de waarheid is. Niet iedereen heeft dezelfde mening (gelukkig). Het is ook niet de waarheid. Je kijkt door jouw bril naar de wereld en vanuit die bril wordt je mening gevormd. Andere bril, betekent een andere mening.

 
De oordelen die ik heb over de ander, zeggen ook iets over mijzelf.
Als ik iemand zie die heel veel in het middelpunt van de belangstelling staat, kan ik dat een aandachttrekker vinden vanaf de eerste minuut dat ik die persoon zie. Ik kan mij daar behoorlijk geïrriteerd door voelen. En wat zegt dat dan over mij? Daarvoor zou je een kernkwadrant in kunnen vullen (zie plaatje). Het kan bijvoorbeeld over mij zeggen dat ik bescheiden ben en het soms moeilijk kan vinden om mijzelf te laten zien. De uitdaging voor mij is om mijzelf te profileren en af en toe mijzelf een podium te geven. Mensen die dat heel veel doen, zitten in mijn allergie. Die mensen vind ik dan waarschijnlijk arrogant. Dit kwadrant gaat voor mij niet helemaal op, maar illustreert wel mooi hoe het werkt. 

 
Last but not least: ik oordeel ook over mijzelf.
Dit doen we allemaal en gaat vaak onbewust. Toch kan het ons behoorlijk in de weg zitten. Vaak heb je meerdere stemmetjes die iets over jezelf vinden. Zo vind ik mijzelf mooi en tegelijkertijd een dikke buik hebben waar ik nu toch écht iets aan moet gaan doen. Ik vind mijzelf lief en tegelijkertijd vind ik dat ik onaardig ben tegen sommige mensen. Bovendien vind ik dat ik niet zo lief en zacht moet zijn, maar wat stoerder en eerlijker. De verwachting van wat anderen van mij vinden, speelt hierbij vaak ook nog een rol. Als ik dénk dat iemand mij een zweefteef vindt, dan vind ik mijzelf een zweefteef. En dat vind ik slecht, daar moet ik iets aan doen. Ironisch genoeg kan die persoon heel iets anders van mij vinden, maar dat weet ik niet, zolang we het er niet over hebben. Al deze oordelen lopen de hele dag door elkaar heen. Zolang ik dat niet doorheb, kan ik mijzelf helemaal gek maken. Ik ga er wel eens voor zitten, om alle meningen en oordelen die ik over mijzelf heb, op te schrijven. Als ik alles zo op een rij zie staan, merk ik vanzelf welke mening ik echt geloof en wil volgen en welke ik los wil laten.

Wat vind jij eigenlijk van jezelf en van je oordelen? Geef hieronder je reactie.

Als je er tegen aanloopt dat jouw oordelen je in de weg zitten, maar het niet lukt om er anders mee om te gaan: ik help je met liefde.♥